Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sajgonki z sosem orzechowym"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 156
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 156
Składniki
Marchewki, ogórki i kapustę pokrój w cienkie paski. Wymieszaj ocet ryżowy z cukrem, zalej nim marchewkę i odstaw.
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na kilka minut (zgodnie z instrukcją producenta). Odcedź.
Na sos posiekaj najpierw imbir i orzechy ziemne. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir. Po minucie dodaj posiekane orzechy. Wlej sos hoisin i wodę. Gotuj 2-3 minuty, aż sos zacznie gęstnieć.
Płaty papieru ryżowego przekrój nożyczkami na pół (krojone nożem łatwo się kruszą). Kolejno zanurzaj je na chwilę w misce z gorącą wodą. Miękkie przekładaj na papierowy ręcznik.
Odcedź marchewkę. Na każdym płacie układaj kawałki warzyw, mięso, makaron i po kilka gałązek ziół (zostaw wzdłuż prostego brzegu 2 cm na zawinięcie). Zagnij najpierw dolny brzeg papieru ryżowego, a potem zroluj go ciasno (górny koniec zostaje otwarty). Podaj razem z sosem orzechowym.Źródło: Olivia