Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sakiewki naleśnikowe z serem i pomarańczami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 659
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 659
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Ciasto: masło stop, ostudź. Zmiksuj z jajkami. Dodaj mąkę, mleko, sól, aromat i ok. pół szklanki wody, zmiksuj (ciasto musi być dość rzadkie – w razie potrzeby dolej jeszcze wody). Usmaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju lub masła.
Nadzienie: żółtka utrzyj z cuk- rem. Dodaj twaróg oraz cukier waniliowy, wymieszaj.
Sos: pomarańcze obierz (skórka będzie potrzebna do zawiązania sakiewek), wyciśnij sok. Wlej do rondelka, wsyp cukier. Gotuj, aż sok zrobi się gęsty.
Na naleśnikach ułóż nadzienie, boki podnieś do góry, zwiąż skórką pomarańczową. Sakiewki ułóż w formie posmarowanej masłem. Zapiecz w temp. 180°C. Polej sosem pomarańczowym.
Czas przygotowania: 50 min. Ilość porcji: 6. Cena za porcję: 2,50 zł.
<strong>Przepis przysłała Alicja Dominik z Bydgoszczy.