Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sakiewki naleśnikowe z serem i pomarańczami"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Ciasto: masło stop, ostudź. Zmiksuj z jajkami. Dodaj mąkę, mleko, sól, aromat i ok. pół szklanki wody, zmiksuj (ciasto musi być dość rzadkie – w razie potrzeby dolej jeszcze wody). Usmaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju lub masła.
Nadzienie: żółtka utrzyj z cuk- rem. Dodaj twaróg oraz cukier waniliowy, wymieszaj.
Sos: pomarańcze obierz (skórka będzie potrzebna do zawiązania sakiewek), wyciśnij sok. Wlej do rondelka, wsyp cukier. Gotuj, aż sok zrobi się gęsty.
Na naleśnikach ułóż nadzienie, boki podnieś do góry, zwiąż skórką pomarańczową. Sakiewki ułóż w formie posmarowanej masłem. Zapiecz w temp. 180°C. Polej sosem pomarańczowym.
Czas przygotowania: 50 min. Ilość porcji: 6. Cena za porcję: 2,50 zł.
<strong>Przepis przysłała Alicja Dominik z Bydgoszczy.