Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki to jedno z tych dań, które uwielbiają niemal wszyscy. Można je bowiem podać na dziesiątki sposobów. Jednym z najbardziej oryginalnych są naleśnikowe sakiewki z wytrawnym farszem. Sakiewki sknerusa to idealne danie dla oszczędnych i tych, którzy nie lubią niczego marnować w kuchni. Poniżej znajdziesz propozycję przygotowania takich sakiewek ze smakowitym nadzieniem serowo-jajecznym. Z tej ilości składników przygotujesz 8 sakiewek.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Składniki
Przygotuj ciasto na naleśniki. Rozkłóć w misce jajka i połącz je z mlekiem. Dodaj mąkę, sól i wymieszaj (mikserem lub trzepaczką) składniki na jednolite ciasto. Cały czas mieszając, dolej do niego wodę w takiej ilości, by uzyskało konsystencję rzadkiej śmietany. Odstaw ciasto na około pół godziny.
Włóż jajka do rondelka z letnią wodą i ugotuj. Gotuj 7-8 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Po tym czasie zalej ugotowane jajka zimną wodą i odstaw na kilka minut. Gdy przestygną, obierz i pokrój na małe kawałki.
Posiekaj szczypiorek (zostaw 8 ździebeł do przewiązania sakiewek) . Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz ser i szczypiorek z jajkami. Dodaj śmietanę i wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
Rozgrzej patelnię naleśnikową na średniej mocy palnika. Usmaż naleśniki na niewielkiej ilości masła klarowanego. Smaż po 1-2 minuty z każdej strony. Poczekaj, aż chwilę przestygną.
Na środku każdego naleśnika ułóż porcję farszu. Uformuj sakiewki i przewiąż je źdźbłami szczypiorku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 10 minut. Sakiewki podawaj gorące lub na zimno.