jakie to jest smaczne, mmmmm... w polaczeniu z karkowka duszona lub smazona, z sosem mysliwskim i ziemniaczkami puree, bardzo, bardzo dobry obiadek :-))
salatka z buraczkow czerwonych
Składniki
- buraczki czerwone, 4-5 srednich sztuk
- pol jablka o kwaskowatym smaku
- cebula, 1 srednia
- olej rzepakowy, 4 lyzki
- sol 1 lyzeczka, cukier 1 lyzeczka oraz ocet 1 lyzka
Składniki
- buraczki czerwone, 4-5 srednich sztuk
- pol jablka o kwaskowatym smaku
- cebula, 1 srednia
- olej rzepakowy, 4 lyzki
- sol 1 lyzeczka, cukier 1 lyzeczka oraz ocet 1 lyzka

Etapy przygotowania
Ugotowane buraczki studzimy, obieramy ze skorki i trzemy na grubych oczkach. Do tego takze pol jabluszka na grubych oczkach i cala bardzo drobno posiekana cebule.
Dodajemy 1 lyzeczke cukru, 1 plaska lyzeczke soli i lyzke octu, nastepnie 4 lyzki oleju rzepakowego (upieram sie zawsze na ten olej, gdyz zawiera bardzo duzo Omega 3 i jest zdrowszy nawet anizeli oliwa z oliwek). Wszystko dokladnie mieszamy.
Najlepiej jest to przygotowac do poludnia, aby smaki sie przegryzly, wiec polmisek z salatka wstawiamy na min. godzinke do lodowki, a nastepnie palaszujemy wraz z ziemniaczkami i mieskiem. Cholernie dobre!!
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 334

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 385

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 787
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 334

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 385

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 787



Składniki
- buraczki czerwone, 4-5 srednich sztuk
- pol jablka o kwaskowatym smaku
- cebula, 1 srednia
- olej rzepakowy, 4 lyzki
- sol 1 lyzeczka, cukier 1 lyzeczka oraz ocet 1 lyzka
Ugotowane buraczki studzimy, obieramy ze skorki i trzemy na grubych oczkach. Do tego takze pol jabluszka na grubych oczkach i cala bardzo drobno posiekana cebule.
Dodajemy 1 lyzeczke cukru, 1 plaska lyzeczke soli i lyzke octu, nastepnie 4 lyzki oleju rzepakowego (upieram sie zawsze na ten olej, gdyz zawiera bardzo duzo Omega 3 i jest zdrowszy nawet anizeli oliwa z oliwek). Wszystko dokladnie mieszamy.
Najlepiej jest to przygotowac do poludnia, aby smaki sie przegryzly, wiec polmisek z salatka wstawiamy na min. godzinke do lodowki, a nastepnie palaszujemy wraz z ziemniaczkami i mieskiem. Cholernie dobre!!
Dzieki Irma, ja tez poczulam :-)) Dzisiaj jedlismy i chyba troszke za duzo, ale jak jest takie dobre, to mozna jesc i jesc...
No, aż poczułam smak tego obiadku, z tymi buraczkami, pychotka 5