Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka, którą olśnisz znajomych i rodzinę! Sycące, zdrowe i proste danie przygotujesz w mniej niż godzinę.
Naczynie żaroodporne, blaszka do pieczenia, papier do pieczenia, nóż, widelce, sitko
Polecam.
Odsłon: 148
Polecam.
Odsłon: 148
Składniki
Ugotowane ziemniaczki kroimy w talarki lub wedle uznania w długie paski, przypominające frytki. Ziemniaczki wykładamy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Warzywa skrop oliwą i dopraw wedle uznania. Dołóż je do piekącego się kurczaka. Pieczemy około 20 min. Jeżeli chcesz zrobić własne ziemniaczki, nie gotuj ich najpierw. Wystarczy, że 3-5 sztuk ziemniaków potniesz na kawałki wielkości frytek i włożysz do miski z lodowatą wodą. Im dłużej trzymasz, tym lepiej. Potem możesz wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop oliwą i dopraw wedle uznania - czerwona papryka sprawdza się znakomicie. Należy jednak wziąć pod uwagę, że czas pieczenia to około 45-60 minut w temp. 200 stopni Celsjusza. (Mój tip: Jeżeli chcesz, aby ziemniaki były bardziej chrupiące, na ostatnie 5 min pieczenia zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza.)
Mix sałat, bądź liście szpinaku umyj pod zimną wodą, następnie wyłóż po równo do 4 płaskich misek. Paprykę czerwoną i pomidorki koktajlowe umyj i potnij w paseczki. Ser pleśniowy potnij na kostkę. Wszystko rozłóż po równo do misek.
Kiedy kurczak będzie gotowy poczekaj chwilę, aż trochę ostygnie. Weź dwa widelce i zacznij ciągnąć kawałki kurczaka w przeciwną stronę. Szarp piersi kurczaka jednocześnie mieszając gotowe kawałki z pomidorami.
Kiedy szarpany kurczak i pieczone ziemniaczki są gotowe, wyłóż je do wcześniej przygotowanych misek z warzywami. Na górę nasyp trochę kiełek dla dekoracji.
Jeśli zdecydujesz się na rekomendowany przez mnie sos - Pastę orzechową wymieszaj z wodą. Następnie polej przygotowanie danie kilkoma łyżeczkami sosu. Jeśli jednak preferujesz drugą opcję - Rozgnieć czosnek z tymiankiem i wymieszaj go z oliwą. Dodaj wodę i podgrzej całą miksturę w mikrofali. 1 min powinna wystarczyć, aby uwolnić aromaty. Skrop przygotowane danie kilkoma łyżeczkami sosu.
Smacznego!
Przygotowując naszą sałatkę najlepiej zacząć od przygotowania kurczaka. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy przyprawy wedle uznania. Pieczemy około 40 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. (Moja rekomendacja: Aby kurczaka łatwo poszarpać musi być miękki. Po 30 minucie pieczenia można zacząć sprawdzać jego stan upieczenia.)