Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny blok golonkowy czy też salceson golonkowy, a do tego pyszna galareta, dwie pieczenie na jednym ogniu. Przepis jest bardzo prosty, każdy sobie z nim poradzi. Polecam serdecznie i zapraszam na film z przepisem :-) Przepis https://youtu.be/OP1qV9jJXHg
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 47
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 272
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 342
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3333
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3695
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 47
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 272
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 342
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3333
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3695
Składniki
Golonki i kości żebrowe wrzucamy do większego garnka, również warzywa, marchew, por, seler, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy wodą tak aby przykrywała delikatnie mięso, nie potrzebujemy dużo wywaru, a z reszty co zostanie zrobimy galaretę po to właśnie wrzuciliśmy kości żebrowe. Następnie odpalamy palniki i gotujemy całość tak jak standardową galaretę, po zagotowaniu należy wyzbierać wszystkie szumy, aby nasza wędlina i galareta były klarowne. Następnie bez przykrycia gotujemy całość na wolnym ogniu przez 2,5 godziny, tak aby wywar się cały czas redukował, dzięki temu galareta i blok po stężeniu będą miały bardziej twardą konsystencję. Po tym czasie golonki wyjmujemy i wyciągamy z nich kości które wrzucamy z powrotem do naszego wywaru i w dalszym ciągu redukujemy całość. Następnie musimy przygotować formę do mięsa, wykorzystamy plastikową miskę, należy ją obłożyć w środku folią spożywczą, do środka będziemy układać nasze mięso z golonki razem ze skórą. Już teraz do kubka nalewamy wywar z garnka i wsypujemy wszystkie przyprawy, majeranek, kminek, sól i pieprz, dokładnie mieszamy i wlewamy do naszej miski z golonkami. Następnie zakrywamy całość szczelnie folią, na górę kładziemy mały talerzyk i mocno całość dociskamy nakładając na górę słoik z wodą. Gdy całość ostygnie wkładamy nasz salceson golonkowy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie salceson jest gotowy aby go kroić nawet na cienkie plasterki. Gotowe !!! Kończymy robić galaretę, obieramy wszystkie kości z mięsa, przekładamy do małych miseczek lub do słoików i zalewamy resztą wywaru. Odstawiamy do ostygnięcia i przekładamy do lodówki aby stężała. Gotowe !!! Zapraszam serdecznie na film z przepisem:-)