Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2830
Dodano: 29.03.2014
Odsłon: 1160
5-6 os. | > 60 min | średnie | drogie |
Mięso myję i osuszam na ręczniku papierowym. Z soli, zmiażdżonego czosnku, pieprzu i tymianku robię pastę i nacieram mięso. Cebulę kroję w piórka, przekładam do salaterki, dolewam ocet, wkładam mięso, zakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie mięso przekładam do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 1 1/2- 2 godzin. Wyjmuję i zabezpieczam przed wystygnięciem.
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę z duszenia, podsmażam, zagęszczam mąką, zasmażam, rozprowadzam woda i gotuję 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym. Sos przecieram przez sito.
Limonkę oparzam wrzątkiem i szoruję, dzielę na ósemki. Masło rozpuszczam na patelni, podsmażam cząstki limonki. Limonki przekładam na talerz, a tłuszcz dolewam do sosu. Pieczeń dzielę na porcje, polewam sosem pieczeniowym. Podaję z ziemniakami i cząstkami limonek.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

irma 29 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Ciekawe połączenie smak ów))1 Kto głosował? | Odpowiedz

Zazula1 29 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Musi być smaczny,aż u mi zapachniało obiadkiem:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz