Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab duszony z limonką

Schab duszony z limonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2718

Dodano:

Odsłon: 1098

schab, limonka, sos pieczeniowy to najlepsze połączenie :)

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • tymianek
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 limonka
5-6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Schab duszony z limonką

Przygotowanie

  1. Mięso myję i osuszam na ręczniku papierowym. Z soli, zmiażdżonego czosnku, pieprzu i tymianku robię pastę i nacieram mięso. Cebulę kroję w piórka, przekładam do salaterki, dolewam ocet, wkładam mięso, zakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie mięso przekładam do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 1 1/2- 2 godzin. Wyjmuję i zabezpieczam przed wystygnięciem.
    Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę z duszenia, podsmażam, zagęszczam mąką, zasmażam, rozprowadzam woda i gotuję 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym. Sos przecieram przez sito.
    Limonkę oparzam wrzątkiem i szoruję, dzielę na ósemki. Masło rozpuszczam na patelni, podsmażam cząstki limonki. Limonki przekładam na talerz, a tłuszcz dolewam do sosu. Pieczeń dzielę na porcje, polewam sosem pieczeniowym. Podaję z ziemniakami i cząstkami limonek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń