Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 972
Dodano: 09.11.2009
Odsłon: 182160
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Wymieszać wodę z przyprawami i majonezem,tak aby utworzyła się w miarę jednolita zawiesina.
Zalewę zagotować i ostudzić.
Dodać mięso ,ponownie zagotować i utrzymać w stanie wrzącym 8-10 minut.
Następnie zdjąć z ognia całość zostawić w zalewie do wystygnięcia ,najlepiej na noc.
Rano ponownie zagotować wszystko i znów zostawić do wystygnięcia SMACZNEGO
Na skróty
Komentarze do przepisu (61)

grazka950 18 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
ponownie zagotowuję tak jak jest podane w pkt.3 (lekko pyka tak jak przy rosole) i pozostawiam na noc po wystudzeniu w lodówce :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Activsport 18 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Chcę zrobić na swięta schabik, ale nie wiem jak długo zagotować ponownie. proszę o odpowiedź :)12 Kto głosował? | Odpowiedz

Kasia-lilo 28 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Wypróbowane - schabik jest b.smaczny i co najważniejsze soczysty. Dla mnie jednak nieco za słony, ale i trzymany był trochę dłużej w zalewie niż w przepisie. Następnym razem dam jej jednak mniej. Ale przepis świetny, nigdy nie wiedziałam co zrobić ze schabem, a często dostaję "swojski" - teraz na pewno często będę robić taką domową wędlinkę. Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼11 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 29 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Fajny, na pewno kiedyś go zrobię. Pozdrawiam :). Odpowiedzi: 1 ▼10 Kto głosował? | Odpowiedz

maxymil 01 października 2013Zgłoś do usunięcia
a dziś zrobiłem w galarecie ,cudo ,palce lizać ,najlepszy przepis na schabik .15 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 18 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Jest bardzo,bardzo dobry; oczywiście tak jak wszyscy sceptycznie podeszłam do ilości soli, ale naprawdę nie odczuwa się jej, a jestem bardzo wrazliwa na nią. Gotuję też w ten sposób filet z indyka - wnuki są zachwyceni.Polecam, daję 6, pozdrawiam :-)))14 Kto głosował? | Odpowiedz

Marina15 25 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Napiszę tak - REWELKA!!!! ;))) Schabik pyszny,soczysty i dietetyczny. Gratulacje ! Super przepis. Choć miałąm wątpliwosci11 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 20 października 2012Zgłoś do usunięcia
Renko, działasz błyskawicznie, serdeczne dzięki i jutro od rana zaczynam gotowanie . Pozdrawiam najserdeczniej.4 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 20 października 2012Zgłoś do usunięcia
glazter2007 Jak najbardziej możesz zrobić z 1kg schabu ,też czasami tak robię -)10 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 20 października 2012Zgłoś do usunięcia
A ja mam praktyczne jak dla mnie pytanko : czy mogę zrobić tak samo z połowy porcji ? Mam na mysli 1 kg schabu i zalewę zmniejszoną również o połowę . Czekam z niecierpliwością na odpowiedź, ponieważ kupiłam taką ilośc schabu w całości do upieczenia w rękawie . Ale Twój przepis jest na tyle atrakcyjny , że chcę go wypróbowac natychmiast . Oczywiście "5" , a przepis wrzucam do ulubionych .29 Kto głosował? | Odpowiedz