Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony pod pieczarkami w śmietanie.

Schab pieczony pod pieczarkami w śmietanie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 840 Ocena: 16355

Dodano:

Odsłon: 374

Schab wyszedł bardzo miękki i smaczny.Polecam na obiad jak i na przekąske.

Składniki

  • 1,30 kg schab
  • majeranek,kumin,słodka papryka,czosnek granulowany-po łyżeczce
  • 600g pieczarek
  • 4 cebule
  • śmietanka 18% 200ml
  • śmietana 18 % 150ml
  • pieprz i sól
  • masło 2 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab pieczony pod pieczarkami w śmietanie.

Przygotowanie

  1. Schab natrzeć przyprawami ,zawinąć w folię aluminiową i upiec.
    Pod koniec pieczenia odkryć i lekko zapiec wierzch.Piec około 1,5 godz.góra-dół w 180st.

    Mięso wyjąć na talerz i odstawić w chłodne miejsce.

    Na drugi dzień pokroić w plastry jakie nam pasują i dać do naczynia żaroodpornego.


    Cebule pokroić w piórka,zeszklić na maśle,dodać grubo pokrojone pieczarki i na dużym ogniu odparowywać.
    Skropić sokiem z cytryny,by pieczarki nie ściemniały.

    Wlać śmietankę i śmietanę,wymieszać i zagęszczać przez 10min.
    Doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Gotowe pieczarki wylać na mięso,dać do nagrzanego piekarnika do 180st.i zapiec przez 30 min.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 stycznia Bardzo smaczny schab, juz sobie wyobrazilam to delikatne i rozplywalace sie mieso do tego swietnie doprawione! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń