Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony w mleku

Przepis dnia 2015-09-30
Schab pieczony w mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10180

Dodano:

Odsłon: 109996

soczysty, kruchy, delikatny. Idealny na ciepło do obiadu lub na zimno jako wędlina do kanapek. Polecam

Składniki

  • schab bez kości ok. 1,5 kg
  • mleko 1l
  • sól
  • pieprz, majeranek, słodka papryka
  • czosnek 1 duży ząbek lub 2 mniejsze
  • olej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab umyć, osuszyć, natrzeć olejem oraz dokładnie oprószyć wszystkimi przyprawami. Czosnek drobno pokroić i wetrzeć w schab. Tak przygotowany schab przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

  2. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać mlekiem (mleko przykryje schab do ok. 3/4 wysokości).
    Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym w temp. 200 stopni przez 1,5 godziny. Podczas pieczenia schab od czasu do czasu polewać mlekiem.
    Po upieczeniu mięso zostawić w lekko uchylonym piekarniku ok. 30 min., wyjąć i wystudzić.
    Wystudzone mięso wyjąć z mleka, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po upływie tego czasu mięso staje się kruche i soczyste.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń