Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny schab, pieczony z boczkiem wędzonym, cebulą i ziemniakami. Idealny na świąteczny obiad.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5387
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1745
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5285
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1790
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5387
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1745
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5285
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1790
Składniki
Wymyty, osuszony kawałek schabu nacinamy wzdłuż w 3 miejscach, tak żeby nacięte plastry miały grubość 3 cm.
Cały kawałek schabu nacieramy wszystkimi zmieszanymi przyprawami, wcieramy także w nacięcia.
W nacięte miejsca wkładamy po plastrze wędzonego boczku i po 3-4 plastry cebuli.
Całość ściągamy i obwiązujemy przędzą wędliniarską jak szynkę.
Na dużej patelni roztapiamy smalec (1/3 kostki) i obsmażamy schab ze wszystkich stron na rumiany kolor.
Obsmażony schab umieszczamy w pojemniku żaroodpornym, dno pojemnika wykładamy plastrami cebuli. Na około obkładamy małymi ziemniakami. Tłuszcz z patelni wlewamy na kawałek schabu.
Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód. Pieczemy 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 15 minut w tej samej temperaturze.
Upieczony schab podajemy pokrojony w grubsze plastry na gorąco z upieczonymi ziemniakami. Smacznego!!!