Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny schab, pieczony z boczkiem wędzonym, cebulą i ziemniakami. Idealny na świąteczny obiad.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29585
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9657
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2151
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4142
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 853
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29585
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9657
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2151
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4142
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 853
Składniki
Wymyty, osuszony kawałek schabu nacinamy wzdłuż w 3 miejscach, tak żeby nacięte plastry miały grubość 3 cm.
Cały kawałek schabu nacieramy wszystkimi zmieszanymi przyprawami, wcieramy także w nacięcia.
W nacięte miejsca wkładamy po plastrze wędzonego boczku i po 3-4 plastry cebuli.
Całość ściągamy i obwiązujemy przędzą wędliniarską jak szynkę.
Na dużej patelni roztapiamy smalec (1/3 kostki) i obsmażamy schab ze wszystkich stron na rumiany kolor.
Obsmażony schab umieszczamy w pojemniku żaroodpornym, dno pojemnika wykładamy plastrami cebuli. Na około obkładamy małymi ziemniakami. Tłuszcz z patelni wlewamy na kawałek schabu.
Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód. Pieczemy 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 15 minut w tej samej temperaturze.
Upieczony schab podajemy pokrojony w grubsze plastry na gorąco z upieczonymi ziemniakami. Smacznego!!!