Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny schab, pieczony z boczkiem wędzonym, cebulą i ziemniakami. Idealny na świąteczny obiad.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 846
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5816
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9635
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 293
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 846
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5816
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9635
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 293
Składniki
Wymyty, osuszony kawałek schabu nacinamy wzdłuż w 3 miejscach, tak żeby nacięte plastry miały grubość 3 cm.
Cały kawałek schabu nacieramy wszystkimi zmieszanymi przyprawami, wcieramy także w nacięcia.
W nacięte miejsca wkładamy po plastrze wędzonego boczku i po 3-4 plastry cebuli.
Całość ściągamy i obwiązujemy przędzą wędliniarską jak szynkę.
Na dużej patelni roztapiamy smalec (1/3 kostki) i obsmażamy schab ze wszystkich stron na rumiany kolor.
Obsmażony schab umieszczamy w pojemniku żaroodpornym, dno pojemnika wykładamy plastrami cebuli. Na około obkładamy małymi ziemniakami. Tłuszcz z patelni wlewamy na kawałek schabu.
Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód. Pieczemy 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 15 minut w tej samej temperaturze.
Upieczony schab podajemy pokrojony w grubsze plastry na gorąco z upieczonymi ziemniakami. Smacznego!!!