Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na kruchy, pachnący czosnkiem i kminkiem schab. Mięso przyrządzone w ten sposób jest delikatne, aromatyczne a w smaku lekko słodkawe. W marynacie idealnie sprawdził się miód gryczany zarówno ze względu na smak jak i na kolor a cebulka pieczona w tej marynacie jest najlepsza na świecie. Zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4692
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4147
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4692
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4147
Składniki
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W garnuszku łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Schab wkładamy do miski, obtaczamy przygotowaną marynatą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w kminku roztartym na proszek w moździerzu. W miseczce zostanie sporo marynaty, nie wylewamy jej, przyda nam się do pieczenia schabu. Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy mięso równomiernie z każdej strony. Marynatę przelewamy na spód naczynia żaroodpornego, wkładamy obsmażony schab i wlewamy tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa. Schab obkładamy ćwiartkami cebuli. Naczynie przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika.
Mięso pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 60 minut, następnie zdejmujemy pokrywę naczynia żaroodpornego, obniżamy temperaturę na 170 stopni i dopiekamy mięso jeszcze przez 30 minut. Gorący schab kroimy w plastry i delektujemy się jego smakiem. Smacznego. *Więcej zdjęć z przygotowania schabu na moim blogu.