Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony z cebulą

Schab pieczony z cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 49093

Dodano:

Odsłon: 2804

Dzisiaj zapraszam na kruchy, pachnący czosnkiem i kminkiem schab. Mięso przyrządzone w ten sposób jest delikatne, aromatyczne a w smaku lekko słodkawe. W marynacie idealnie sprawdził się miód gryczany zarówno ze względu na smak jak i na kolor a cebulka pieczona w tej marynacie jest najlepsza na świecie. Zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu.

Składniki

  • schab wieprzowy bez kości 1 kg
  • sól, pieprz czarny mielony
  • kminek 1 łyżeczka
  • marynata do schabu:
  • ocet balsamiczny 3 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • miód gryczany 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • dodatkowo:
  • masło klarowane 2 łyżki
  • cebula 2- 3 sztuki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schab pieczony z cebulą

Przygotowanie

  1. Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem.
    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W garnuszku łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty.
    Schab wkładamy do miski, obtaczamy przygotowaną marynatą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy
    w kminku roztartym na proszek w moździerzu.
    W miseczce zostanie sporo marynaty, nie wylewamy jej, przyda nam się do pieczenia schabu.
    Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy mięso równomiernie z każdej strony. Marynatę przelewamy na spód naczynia żaroodpornego, wkładamy obsmażony schab
    i wlewamy tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa. Schab obkładamy ćwiartkami cebuli. Naczynie przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika.

  2. Mięso pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 60 minut, następnie zdejmujemy pokrywę naczynia żaroodpornego, obniżamy temperaturę na 170 stopni
    i dopiekamy mięso jeszcze przez 30 minut.

    Gorący schab kroimy w plastry i delektujemy się jego smakiem.

    Smacznego.


    *Więcej zdjęć z przygotowania schabu na moim blogu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń