Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab po sztygarsku to absolutna klasyka i nie lada gratka dla wszystkich miłośników polskiej kuchni. To solidne i bardzo sycące danie sprawdzi się zarówno w roli samodzielnej przekąski jak i dodatku do rodzinnego obiadu. W trym drugim wypadku, podaj mięso z kluskami śląskimi oraz prostą surówką z kapusty.
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 58
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4438
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 58
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4438
Składniki
Przygotuj marynatę w małej misce. Wymieszaj olej rzepakowy lub oliwę z oliwek wraz z musztardą dijon. Dopraw majerankiem, oregano i papryką słodką w proszku. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dodaj do reszty składników marynaty. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
Schab w całości możesz przygotować na dwa sposoby. Jednym z nich jest wydrążenie w środku otworu na wylot. Drugi to nacięcie mięsa wzdłuż, aż do samego środka, a po włożeniu kiełbasy, zawinięcie sznurkiem przeznaczonego do pieczenia.
Niezależnie od wybranego sposobu, w środku schabu umieść kiełbasę. Jeśli jest zbyt długa, przytnij końcówki.
Teraz dobrze posól i popieprz schab z jednej i drugiej strony. Natrzyj mięso marynatą i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie przełóż schab do naczynia żaroodpornego. Owiń go boczkiem w plasterkach. Podlej go wodą.
Piecz mięso przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu. Jeśli zacznie się przypalać, przykryj folią aluminiową. Co jakiś czas podlej mięso wodą.
Po upieczeniu możesz przelać wypuszczony przez mięso sok do małego rondelka, dodać łyżeczkę mąki i musztardy, a następnie energicznie wymieszać i zagotować. Dzięki temu uzyskasz aromatyczny sos do schabu.