Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab po sztygarsku to absolutna klasyka i nie lada gratka dla wszystkich miłośników polskiej kuchni. To solidne i bardzo sycące danie sprawdzi się zarówno w roli samodzielnej przekąski jak i dodatku do rodzinnego obiadu. W trym drugim wypadku, podaj mięso z kluskami śląskimi oraz prostą surówką z kapusty.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182099
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182099
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Składniki
Przygotuj marynatę w małej misce. Wymieszaj olej rzepakowy lub oliwę z oliwek wraz z musztardą dijon. Dopraw majerankiem, oregano i papryką słodką w proszku. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dodaj do reszty składników marynaty. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
Schab w całości możesz przygotować na dwa sposoby. Jednym z nich jest wydrążenie w środku otworu na wylot. Drugi to nacięcie mięsa wzdłuż, aż do samego środka, a po włożeniu kiełbasy, zawinięcie sznurkiem przeznaczonego do pieczenia.
Niezależnie od wybranego sposobu, w środku schabu umieść kiełbasę. Jeśli jest zbyt długa, przytnij końcówki.
Teraz dobrze posól i popieprz schab z jednej i drugiej strony. Natrzyj mięso marynatą i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie przełóż schab do naczynia żaroodpornego. Owiń go boczkiem w plasterkach. Podlej go wodą.
Piecz mięso przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu. Jeśli zacznie się przypalać, przykryj folią aluminiową. Co jakiś czas podlej mięso wodą.
Po upieczeniu możesz przelać wypuszczony przez mięso sok do małego rondelka, dodać łyżeczkę mąki i musztardy, a następnie energicznie wymieszać i zagotować. Dzięki temu uzyskasz aromatyczny sos do schabu.