Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie chrzanowym

Schab w sosie chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2304 Ocena: 50920

Dodano:

Odsłon: 32053

Pyszny i soczysty schab w mocno wyrazistym sosie z dodatkiem młodej marchewki.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe (2 cm)
  • smalec do smażenia
  • 4 młode marchewki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 120 g chrzanu ze słoiczka
  • 200 ml śmietany słodkiej
  • 2 łyżki mąki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schab w sosie chrzanowym

Przygotowanie

  1. W rondelku podsmażamy na maśle obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Zalewamy wodą (600 ml), dodajemy chrzan i zagotowujemy.

    Śmietanę mieszamy z mąką, rozrabiamy z zalewą chrzanową, dodajemy do całości i podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy posiekany szczypiorek.

    Schab kroimy na kotlety 2 cm, oprószamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym smalcu, z obu stron po 1 min. Przekładamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu przez 15 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń