Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie soczystego schabu duszonego w aromatycznym sosie pomidorowym jest wyjątkowo proste i wymaga zaledwie kilku składników, które z pewnością masz w domu. Najważniejsze jest jednak to, aby mięso było delikatne i soczyste – odpowiednio duszone, stanie się prawdziwą gwiazdą na talerzu!
patelnia, deska, nóż do krojenia, talerz
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3106
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 469
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2678
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3106
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 469
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2678
Składniki
Około 500-600 g schabu pokrój na 4 plastry. Plastry schabu rozbij na grubość około 1,5 cm, dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Obtocz w mące pszennej.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż plastry schabu z obu stron, aż się lekko zarumienią, smaż przez 3-4 minuty z każdej strony. Przełóż podsmażony schab na talerz.
Pokrój cebulę w kostkę. Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek w plastrach i smaż dodatkową minutę.
Na patelnię wlej passatę oraz bulion. Użyj przypraw: papryki, bazylii, soli oraz pieprzu. Dorzuć duży listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Mięso duś na małym ogniu pod przykryciem przez 50 minut do godziny. Sprawdzaj co jakiś czas miękkość mięsa.
Gotowy schab w sosie pomidorowym posyp bazylią lub natką pietruszki. Mięso zestawiaj z ziemniakami, makaronem, ryżem, a nawet kaszą.