Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie soczystego schabu duszonego w aromatycznym sosie pomidorowym jest wyjątkowo proste i wymaga zaledwie kilku składników, które z pewnością masz w domu. Najważniejsze jest jednak to, aby mięso było delikatne i soczyste – odpowiednio duszone, stanie się prawdziwą gwiazdą na talerzu!
patelnia, deska, nóż do krojenia, talerz
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4728
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44760
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4728
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44760
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Składniki
Około 500-600 g schabu pokrój na 4 plastry. Plastry schabu rozbij na grubość około 1,5 cm, dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Obtocz w mące pszennej.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż plastry schabu z obu stron, aż się lekko zarumienią, smaż przez 3-4 minuty z każdej strony. Przełóż podsmażony schab na talerz.
Pokrój cebulę w kostkę. Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek w plastrach i smaż dodatkową minutę.
Na patelnię wlej passatę oraz bulion. Użyj przypraw: papryki, bazylii, soli oraz pieprzu. Dorzuć duży listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Mięso duś na małym ogniu pod przykryciem przez 50 minut do godziny. Sprawdzaj co jakiś czas miękkość mięsa.
Gotowy schab w sosie pomidorowym posyp bazylią lub natką pietruszki. Mięso zestawiaj z ziemniakami, makaronem, ryżem, a nawet kaszą.