Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab z fasolą i śliwkami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1818
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1818
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Fasolę namocz we wrzątku i odstaw na minimum godzinę. Schab oczyścić, wrzuć na chwilę do wrzątku. Potem osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem; oprósz solą, pieprzem i majerankiem, skrop olejem.
Przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. Mięso odstaw do lodówki na minimum godzinę do marynowania. Po tym czasie schab piecz pod przykryciem około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200o C. Kilka razy polej mięso wytopionym sosem i około 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.
Fasolkę ugotuj do miękkości, soląc ja dopiero pod koniec gotowania. Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i pokrój w ćwiartki. Cebulę drobno posiekaj.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj śliwki (albo powidła) oraz ewentualnie przekrojone na pół suszone śliwki. Po chwili smażenia dodaj ugotowaną fasolkę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Fasolkę podawaj z plastrami upieczonego schabu. Możesz udekorować danie gałązkami ziół.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 420 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie