Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab z suszonymi śliwkami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Migdały wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumień je. Przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Śliwki przełóż do miseczki. Zalej winem, odstaw, by spęczniały. Majeranek opłucz, osusz, posiekaj. Tost pokrusz. Migdały posiekaj.
Do śliwek dodaj pieczywo, migdały oraz majeranek. Farsz przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw na 15 minut. Schab umyj, osusz. Mięso rozetnij na duży płat. Posyp go solą i pieprzem.
Warzywa z włoszczyzny (w zależności od rodzaju) obierz, oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Na płacie mięsa rozłóż przygotowane nadzienie. Zwiń. Pieczeń obwiąż mocną nitką. Ułóż w brytfance. Obłóż warzywami.
Podlej połową bulionu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180oC. Piecz przez godzinę. Od czasu do czasu polewaj roladę pozostałym bulionem.
Gotową pieczeń wyjmij. Warzywa i sos z brytfanki zmiksuj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej trochę wrzątku. Sos zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj do pieczeni. Mięso serwuj z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką. Udekoruj.Źródło: Naj