Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe z chrupiącą panierką i wyrazistym smakiem sezamu.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1439
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 76
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1439
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 76
Składniki
Z mięsa z którego będę robić schabowe usuwam wszystkie kawałki które mi nie odpowiadają. (Zbyt mało schabu w schabie :D ) Kawałki te zamrażam i gdy nazbiera się odpowiednia ilość mielę na mięso mielone. Łączę wtedy schab, karkówkę, łopatkę itp.
Mięso kroję na plastry i rozbijam na kotlety (lubię cienkie). Lekko oprószam pieprzem, papryką, solą. W misce rozbijam jajko dodaję odrobinę śmietany (mleka) sól, pieprz, paprykę słodką ewentualnie kurkumę i moczę w tym rozbite kotlety. Bułkę tartą mieszam z sezamem w stosunku 1:3. Kotlety namoczone w jajku obtaczam następnie w panierce i smażę na gorącym oleju.
Gdy brakuje mi panierki ponownie rozrabiam w stosunku : 1 łyżka bułki na 3 łyżki sezamu. Wolę rozrobić 2 razy niż wyrzucić nadwyżkę w myśl zasady„w mojej kuchni nic się nie marnuje”.