Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe z kością faszerowane pieczarkami i żółtym serem:

Schabowe z kością faszerowane pieczarkami i żółtym serem:

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 2294

Tak przygotowane kotlety są bardzo smaczne, soczyste i kruche.

Składniki

  • ok. 1 kg środkowego schabu z kością
  • 25 dag pieczarek
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 litr mleka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 3 jajka i tarta bułka do panierki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Schab pociąć w 2-cm plastry razem z kością.
    Każdy przeciąż na dwie części aby utworzyć "kieszonkę".
    Delikatnie rozbić by nie uszkodzić włókien. Przełożyć do głębokiej miski i zalać na noc mlekiem. Dodać cebulę pokrojoną w plastry i 2-3 ząbki czosnku.
    Następnego dnia wyjąć mięso z mleka , oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć na chwilę a w tym czasie zetrzeć żółty ser na grubych oczkach. Pieczarki starte na tarce przesmażyć na łyżce masła. Doprawić solą i pieprzem. Odparować nadmiar płynu i przestudzić.
    Każdy kotlet "otworzyć" jak książkę i na jednej części ułożyć po łyżce pieczarek i żółtego sera.
    Spiąć trzema małymi wykałaczkami, by farsz nie mógł wypłynąć.
    Panierować w jajku i bułce. Smażyć na średnim ogniu z obu stron.
    Następnie kotlety przełożyć na dużą blachę (tę z wyposażenia piekarnika), skropić olejem, przykryć papierem do pieczenia i piec 30 minut w tem. 170 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń