Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe z żółtym serem

Schabowe z żółtym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 606 Ocena: 4820

Dodano:

Odsłon: 395

Schaboszczaki faszerowane żółtym serem. Pyszne na gorąco jak i na zimno.

Składniki

  • kotlety schabowe 2 szt
  • ser żółty 10 dag
  • bułka tarta 4 łyżki
  • jajko 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona
  • tłuszcz do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schabowe z żółtym serem

Przygotowanie

  1. Kotlety schabowe /powinny być grubsze niż tradycyjne/ przekrawamy nożem tak jak byśmy chcieli przekroić je na dwa kotlety ale nie przekrawamy ich do końca. Kotlety rozbijamy. Wnętrze "kieszeni" którą otrzymaliśmy wypełniamy żółtym serem /możemy go pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce/.

  2. Brzegi "kieszonek" powinny być dość dobrze rozbite by łatwo było je spiąć igłami do mięsa.
    Jajko rozbijamy, dodajemy sól i pieprz i rozmącamy widelcem. Bułkę tartą mieszamy z mieloną papryką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Schabowe zanurzamy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
    Gdy się zrumienią możemy podlać je odrobiną wody i prużyć na małym ogniu do miękkości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń