Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schabowe zapiekane w jabłkach"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Czas przygotowania: 70 minut (bez marynowania schabu). 1 porcja: 475 kcal. Cena porcji: 5,85 zł
Schab umyj, osusz. Natrzyj suszonym tymiankiem i majerankiem oraz pieprzem i czosnkiem roztartym ze sporą szczyptą soli. Mięso naszpikuj kilkoma goździkami. Włóż do miski.
Przykryj, odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Zamarynowane mięso potnij na kotlety. Na patelni rozgrzej smalec. Włóż schab. Zrumień z obu stron i przełóż do żaroodpornego naczynia.
Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Kawałki jabłek pokrój na grubsze cząstki. Natychmiast skrop je sokiem wyciśniętym z cytryny. Posyp solą oraz pieprzem, przemieszaj.
Mięso w formie podlej sokiem jabłkowym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz około 30 minut. Po tym czasie dodaj jabłka i ok. 2/3 listków szałwii. Piecz jeszcze 10–15 minut.
Gotowe kotlety oraz cząstki jabłek wyłóż na talerze. Posyp pozostałymi listkami szałwii. Podawaj z kawałkiem bagietki.Źródło: Tina