Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schabowy z musem i cebulką"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Majeranek połącz ze słodką papryką, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą natrzyj umyte mięso. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Na dużej patelni rozgrzej olej, obsmaż dokładnie mięso z każdej strony, aż będzie rumiane, włóż w rękaw do pieczenia, dodaj masło, liść laurowy, ziele angielskie, suszone śliwki i rozmaryn. Zamknij rękaw.
Kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz w temp. 180°C przez godzinę. Śliwki zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut. Odcedź, zmiksuj z sosem z pieczenia, możesz też dodać kilka łyżek czerwonego wina. Cebulkę pokrój w kostkę. Mięso pokrój w plastry, podawaj z musem śliwkowym, całość posyp surową cebulką.
CZAS: około 1,5 godziny
By schab był soczysty, natrzyj go przyprawami i odrobiną wódki lub czerwonego wina i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Jeśli przygotowujesz kotlety, nie kładź ich na lekko ciepły tłuszcz, tylko na bardzo gorący i krótko obsmażaj z obu stron. Wtedy będą miękkie i soczyste w środku.Źródło: Dobry Tydzień