Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny kotlet schabowy polany kremowym sosem maślanym
Rondelek, patelnia, rózgą, tarka
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 318
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1094
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1537
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 318
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1094
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1537
Składniki
1. Kotlety schabowe ubić dość mocno, aby po usmażeniu zajęły zdecydowaną większość talerza ;) 2. Kotlety obficie natrzeć świeżo mielonym pieprzem oraz solą 3. Panierować w mące, jajku i bułce tartej lub panko 4. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, po około 3 min na stronę 5. Gotowe kotlety odłożyć na ręcznik papierowy
Do rondelka wlać śmietankę, na wolnym ogniu lekko podgrzać. Pół kostki zimnego masła pokroić na sześć kawałków. Wrzucić dwie kostki do śmietanki ciągle mieszając rózgą, gdy kostki się prawie całkowicie rozpuszczą dodajemy kolejne dwie, proces powtarzamy. Ściągamy z ognia i dodajemy dwa utarte żółtka z solą i pieprzem, energicznie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do zimnego naczynia, aby zatrzymać proces gotowania.
Twarożek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy sól, pieprz, rzodkiewkę, szczypiorek, cebulkę dymke, ścieramy skórkę z jednej cytryny. Śmietankę ubijamy do czasu uzyskania konsystencji pianki do golenia, dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy.
Na koniec nakładamy twarożek, który zastępuje nam puree i surówkę w jednym ;) Nakładamy gotowe kotlety, na środek dodajemy 3-4 łyżki sosu maślanego, całość posypujemy szczypiorkiem i smacznego! Opcjonalnie można dodać kilka skwarek z wędzonej słoniny (przepis wkrótce)