Smaczny pomysł na "Serca z pieczarkami w winie"
Serca z pieczarkami w winie
Składniki
- pół kg serc wieprzowych
- 10 dag pieczarek
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 2 cebule
- marchewka
- pietruszka
- pół małego selera korzeniowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- tymianek
- vegeta
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
Składniki
- pół kg serc wieprzowych
- 10 dag pieczarek
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 2 cebule
- marchewka
- pietruszka
- pół małego selera korzeniowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- tymianek
- vegeta
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- łyżka koncentratu pomidorowego
- olej

Etapy przygotowania
Przepis przysłała Urszula Świeca z Hrubieszowa
Serca umyj, pokrój na kawałki, natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na 20 min.
Marchewkę, pietruszkę i seler oczyść, zetrzyj na tarce. Olej rozgrzej na patelni, obsmaż serca. Dodaj warzywa, wlej szklankę wody i wino, duś pod przykryciem ok. 40 min.
Cebule i pieczarki obierz, pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebule. Dodaj pieczarki, podsmaż. Wlej koncentrat pomidorowy, oprósz papryką, wymieszaj. Dodaj do garnka z sercami, posyp tymiankiem i vegetą, duś pod przykryciem, uzupeł niając ciepłą wodą (możesz też dodać śmietanę). Przypraw, posyp koperkiem.
Jako dodatek do tego dania zaproponowałabym kaszę pęczak. Razem z sercami będą tworzyć pożywny i zdrowy zestaw. Oczywiście, inne kasze też będą tu odpowiednie (jęczmienna, gryczana).
Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 4, cena za porcję 2,50 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4518
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 34
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 65
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4518
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 34
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 65


Składniki
- pół kg serc wieprzowych
- 10 dag pieczarek
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 2 cebule
- marchewka
- pietruszka
- pół małego selera korzeniowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- tymianek
- vegeta
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
Przepis przysłała Urszula Świeca z Hrubieszowa
Serca umyj, pokrój na kawałki, natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na 20 min.
Marchewkę, pietruszkę i seler oczyść, zetrzyj na tarce. Olej rozgrzej na patelni, obsmaż serca. Dodaj warzywa, wlej szklankę wody i wino, duś pod przykryciem ok. 40 min.
Cebule i pieczarki obierz, pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebule. Dodaj pieczarki, podsmaż. Wlej koncentrat pomidorowy, oprósz papryką, wymieszaj. Dodaj do garnka z sercami, posyp tymiankiem i vegetą, duś pod przykryciem, uzupeł niając ciepłą wodą (możesz też dodać śmietanę). Przypraw, posyp koperkiem.
Jako dodatek do tego dania zaproponowałabym kaszę pęczak. Razem z sercami będą tworzyć pożywny i zdrowy zestaw. Oczywiście, inne kasze też będą tu odpowiednie (jęczmienna, gryczana).
Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 4, cena za porcję 2,50 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie