Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowa tarta ze szparagami"
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 431
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 431
Składniki
Z mąki z solą i oliwy szybko zagnieć ciasto. Gdyby było zbyt twarde (to zależy od rodzaju mąki), dolej troszkę bardzo zimnej wody. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki.
Szparagi umyj, odetnij ewentualne zdrewniałe końcówki. Obgotuj krótko w posolonej wodzie (główki powinny wystawać z garnka) lub podsmaż na grillowej patelni. Przestudzone pokrój na kilka części.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż do natłuszczonej formy. Dociśnij dno i brzegi, ponakłuwaj. Piecz w 180°C około 15 minut.
Jaja roztrzep, dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę, starty camembert (wcześniej schłodzony), serek kozi i wymieszaj. Połowę masy wylej na podpieczony spód, rozłóż szparagi i zalej resztą masy jajecznej.
Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze około 20 minut (aż masa się całkowicie zetnie).
do masy jajecznej warto dodać kopiastą łyżkę świeżych listków tymianku lub grubo posiekanego kopru.
ok. 55 minut. Koszt porcji: ok. 3,70 zł. Ilość porcji: 6.Źródło: Kobieta i życie