Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowe placki z brukselką"
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1062
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 54
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 122
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1062
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 54
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 122
Składniki
Brukselki oczyść starannie pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj około 5 minut. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia. W tym czasie jajka rozbij, oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz pieprzu. Żółtka rozmieszaj z mlekiem. Wlej do mąki, zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj ostudzone brukselki oraz starty ser żółty. Na koniec na placuszki delikatnie połącz z pianą z białek.
Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Chochelką nalewaj porcje ciasta. Smaż placki z dwóch stron na złoty kolor. Po wyjęciu osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem lub dipem.
czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety