Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielona wołowina z warzywami, przyprawiona kuminem i nadziana na szpadki to tureckie kebaby grillowane. Pyszne i proste danie, które może być alternatywą dla karkówki i szaszłyków wieprzowych podawanych stale na grillowych imprezach.
Patyczki do szaszłyków lub szampury
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 87
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1022
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 87
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1022
Składniki
Mięso mielone przekładamy do miski. Bardzo drobno kroimy warzywa i natkę, dokładamy do mięsa. Ser trzemy na drobnych oczkach i również dodajemy do mielonego. Na koniec wrzucamy przyprawy, wyrabiamy rękoma kebab. Robimy to dokładnie, po połączeniu wszystkich składników kebaba, rzucamy mięsem do miski kilka razy z niedużej wysokości. Masa ma być zwarta. Tak aby dobrze oblepiała szpadki i nie spadała z nich.
Następnie oblepiamy szpadki ( lub patyczki do szaszłyków, dobrze namoczone w wodzie) masą mięsną, formujemy ją jak na zdjęciu i kładziemy na rozgrzanym grillu.
Kebaby grillują się po kilka minut z każdej strony. Shish kebab gotowy!
Do kebabów doskonałym dodatkiem będzie sos jogurtowo-czosnkowy lub tzatziki: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-sos-tzatziki-do-mies-z-grilla,1965600,walek.html