Do góry

Dania główne Przepis na:

Shoarma z kurczaka

Shoarma z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 443 Ocena: 6293

Dodano:

Odsłon: 13800

kucharze mogą się oburzać, że przyprawy do mięsa powinny być inne ale co tam, ja lubię akurat takie i taką shoarmę przygotowałam

Składniki

  • filet z piersi kurczaka 2 szt pojedyńcze
  • czosnek
  • curry, papryka ostra, sól, sos sojowy,
  • olej
  • ser żółty tarty 2 łyżki
  • ziemniaki6-7 szt
  • sól, przyprawa do ziemniaków
  • kapusta pekińska
  • pomidory 2-3 szt
  • ogórek zielony 1 szt
  • cebula
  • sól, pieprz, zioła do sałatek, sok z cytryny
  • majonez
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Shoarma z kurczaka

Przygotowanie

  1. 1. mięso umyć, pokroić w paski, doprawić (oprócz papryki), wstawić do lodówki,
    2. ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i kostkę, ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć na blachę, pokropić olejem, posypać przyprawą do ziemniaków, wymieszać, piec w piekarniku ok 30 min w 200 st,
    3. kapustę pokroić, dodać pokrojone warzywa, zioła do sałatek, majonez, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny,
    4. rozgrzać olej, wrzucić mięso, smażyć kilka minut, podlać kilkoma łyżkami gorącej wody, posypać papryką, smażyć do odparowania płynu, wyłożyć na talerz, posypać tartym serem, wstawić na chwilę do gorącego piekarnika żeby ser się rozpuścił, podawać z ziemniakami i surówką, pyszny byłby też domowy sos czosnkowy




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń