Do góry

Dania główne Przepis na:

Skrzydełka Buffalo Wings

Skrzydełka Buffalo Wings

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1708

Dodano:

Odsłon: 579

Skrzydełka Buffalo Wings to danie z kuchni amerykańskiej czyli smażone skrzydełka w słodko-ostrym sosie. Takie skrzydełka doskonale smakują ze słupkami świeżych warzyw i serem pleśniowym są świetną propozycją na męskie spotkania z piwem w ręku. 

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 100 g masła
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml keczupu
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 5-6 ząbków czosnku przeciśnietych przez praskę
  • olej do smażenia
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Skrzydełka Buffalo Wings

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone skrzydełka dzielimy na trzy części, w przepisie używamy dwóch większych ( najmniejsze lotki można użyć do przygotowania bulionu ). Podzielone skrzydełka przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie obtaczamy dłonią.
    Tak przygotowane skrzydełka smażymy w garnku na głębokim, rozgrzanym oleju z każdej strony około 15- 18 minut do momentu aż uzyskają złocisty kolor. Usmażone skrzydełka wyjmujemy łyżką cedzakową i umieszczamy na kratce do pieczenia. ( Jest to ważny krok aby uzyskać chrupkość skrzydełek ).

  2. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko krótko podsmażamy często mieszając, następnie dodajemy passatę pomidorową, keczup, słodki sos chili oraz chili w proszku, wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 1-2 minut, po czym zdejmujemy z ognia.

    Do gorącego sosu przekładamy chrupiace skrzydełka i dokładnie obtaczamy je w sosie.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń