Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne śląskie karminadle, które smakiem i wyglądem przypominają tradycyjne kotlety mielone. Jest jednak jedna mała różnica. Do mięsa na karminadle nie dodajemy nigdy bułki tartej - służy ona jedynie do panierowania. Zamiast tego do mięsnej masy dodajemy czerstwą bułkę, którą moczymy w mleku. Dzięki temu kotlety wychodzą niezwykle puszyste i delikatne w środku. Co więcej, do smaku doprawiamy je jedynie solą i pieprzem - bez zbędnych przypraw.
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 90
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 192
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 90
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 192
Składniki
Czerstwą bułkę namocz w mleku. Następnie odciśnij ją w dłoniach z nadmiaru płynu i drobno poszatkuj.
Mięso mielone przełóż do miski. Dopraw je sporą ilością soli i pieprzu. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsnej masy. Czosnek drobno poszatkuj i przełóż do miski. Na koniec dodaj bułkę namoczoną w mleku. Składniki wyrób dłońmi.
Na patelni rozgrzej smalec. Kotlety formuj zwilżonymi dłońmi. Panieruj w bułce tartej. Karminadle smaż na patelni z dwóch stron na złoty kolor.