Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląskie rolady wołowe to potrawa znana od czasów międzywojennych. Początkowo serwowano ją tylko przy okazji wielkich uroczystości. Dziś w wielu polskich domach są nieodłącznym elementem niedzielnych obiadów.
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 104
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9861
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5190
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 49
Dziś do pracy.
Odsłon: 681
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 104
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9861
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5190
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 49
Dziś do pracy.
Odsłon: 681
Składniki
Pokrój cebulę w pióra, a każdego ogórka przekrój wzdłuż na cztery części. Boczek pokrój na cienkie plasterki. Wołowinę pokrój w plastry grubości około 1 - 1,5 cm (uzyskasz około 8 plastrów). Każdy plaster mięsa dokładnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj je musztardą, oprósz pieprzem i mieloną papryką. Na plastrach wołowiny umieść po kawałku boczku, a także słupek ogórka i kilka piórek cebuli.
Z każdego plastra wołowiny uformuj szczelny rulonik. Obwiąż go nitką lub przebij wykałaczką – tak, by nie rozwinął się podczas obróbki termicznej. Obsmaż tak przygotowane rolady na rozgrzanym smalcu – około 2 minuty z każdej strony. Przełóż do garnka z grubym dnem. Wybierz na tyle nieduży, by leżały ściśle obok siebie.
Wylej około 250 ml wody na rozgrzaną patelnię i zamieszaj. Przelej wodę z tłuszczem do garnka z roladami. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zagotuj. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około godzinę. Jeśli to konieczne, dolej nieco wody. Pod koniec możesz doprawić sos z mięsa do smaku sosem sojowym.
Wyjmij rolady z sosu i usuń z nich nitki/wykałaczki. Sos zagęść łyżką mąki. Podawaj rolady śląskie w sosie, w towarzystwie klusek śląskich i czerwonej kapusty.