Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląskie rolady wołowe to potrawa znana od czasów międzywojennych. Początkowo serwowano ją tylko przy okazji wielkich uroczystości. Dziś w wielu polskich domach są nieodłącznym elementem niedzielnych obiadów.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6141
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6141
Składniki
Pokrój cebulę w pióra, a każdego ogórka przekrój wzdłuż na cztery części. Boczek pokrój na cienkie plasterki. Wołowinę pokrój w plastry grubości około 1 - 1,5 cm (uzyskasz około 8 plastrów). Każdy plaster mięsa dokładnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj je musztardą, oprósz pieprzem i mieloną papryką. Na plastrach wołowiny umieść po kawałku boczku, a także słupek ogórka i kilka piórek cebuli.
Z każdego plastra wołowiny uformuj szczelny rulonik. Obwiąż go nitką lub przebij wykałaczką – tak, by nie rozwinął się podczas obróbki termicznej. Obsmaż tak przygotowane rolady na rozgrzanym smalcu – około 2 minuty z każdej strony. Przełóż do garnka z grubym dnem. Wybierz na tyle nieduży, by leżały ściśle obok siebie.
Wylej około 250 ml wody na rozgrzaną patelnię i zamieszaj. Przelej wodę z tłuszczem do garnka z roladami. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zagotuj. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około godzinę. Jeśli to konieczne, dolej nieco wody. Pod koniec możesz doprawić sos z mięsa do smaku sosem sojowym.
Wyjmij rolady z sosu i usuń z nich nitki/wykałaczki. Sos zagęść łyżką mąki. Podawaj rolady śląskie w sosie, w towarzystwie klusek śląskich i czerwonej kapusty.