Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śledzie pod pierzynką"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Składniki
Filety dokładnie umyj. Przełóż do miski, zalej bardzo zimną wodą. Odstaw na co najmniej 2 godziny. Cebulę pokrój w piórka i posyp 1/3 łyżeczki soli. Odstaw na 15-20 min.
Po tym czasie przepłucz pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osącz. Do rondelka wlej wodę, ocet, dodaj gorczycę, ziele angielskie, 1/3 łyżeczkę soli oraz cukier. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Wrzuć pokrojoną cebulę. Wystudź.
Wymoczone śledzie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój ukośnie na kawałki. Ułóż je w słoiku warstwami, oprószając świeżo mielonym czarnym pieprzem i przekładając cebulą. Zalej wystudzoną marynatą. Śledzie przechowuj w lodówce.
Jajka pokrój w kawałki. Przełóż do miski, dodaj chrzan, majonez i śmietanę. Rozdrobnij za pomocą blendera. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na kromkach pieczywa ułóż kawałki śledzia. Szprycą cukierniczą wyciśnij porcję musu. Kanapki udekoruj cytryną i koperkiem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie