Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śliwki z orzechami"
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 235
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104560
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9072
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 235
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104560
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9072
Składniki
Śliwki pozbawiam pestek, miksuję.
W piekarniku prażę orzechy, zawijam je w ściereczkę, pocieram w dłoniach (by usunąć łuski) i mielę.
Śliwki smażę ok. 2 godz., dodaję cukier i smażę jeszcze, by odparować nadmiar soku. Część śliwek (ok. litr) miksuję z orzechami i mieszam z kakao, cukrem wanilinowym i pokruszoną czekoladą.
Masę dodaję do reszty śliwek, chwilę gotuję, wkładam do słoików, zakręcam je. Otulam kocem, zostawiam do wystygnięcia.
160 min • Porcja 310 kcal • Koszt słoiczka ok. 2 zł • Przepis na ok. 10 słoiczków.Źródło: Kobieta i życie