Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śliwki z orzechami"
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 57
Clafoutis to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, przygotowuje się ją z owoc...
Odsłon: 708
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 2361
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 57
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 57
Clafoutis to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, przygotowuje się ją z owoc...
Odsłon: 708
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 2361
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 57
Składniki
Śliwki pozbawiam pestek, miksuję.
W piekarniku prażę orzechy, zawijam je w ściereczkę, pocieram w dłoniach (by usunąć łuski) i mielę.
Śliwki smażę ok. 2 godz., dodaję cukier i smażę jeszcze, by odparować nadmiar soku. Część śliwek (ok. litr) miksuję z orzechami i mieszam z kakao, cukrem wanilinowym i pokruszoną czekoladą.
Masę dodaję do reszty śliwek, chwilę gotuję, wkładam do słoików, zakręcam je. Otulam kocem, zostawiam do wystygnięcia.
160 min • Porcja 310 kcal • Koszt słoiczka ok. 2 zł • Przepis na ok. 10 słoiczków.Źródło: Kobieta i życie