Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śliwki z orzechami"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 100
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 234
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 100
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 234
Składniki
Śliwki pozbawiam pestek, miksuję.
W piekarniku prażę orzechy, zawijam je w ściereczkę, pocieram w dłoniach (by usunąć łuski) i mielę.
Śliwki smażę ok. 2 godz., dodaję cukier i smażę jeszcze, by odparować nadmiar soku. Część śliwek (ok. litr) miksuję z orzechami i mieszam z kakao, cukrem wanilinowym i pokruszoną czekoladą.
Masę dodaję do reszty śliwek, chwilę gotuję, wkładam do słoików, zakręcam je. Otulam kocem, zostawiam do wystygnięcia.
160 min • Porcja 310 kcal • Koszt słoiczka ok. 2 zł • Przepis na ok. 10 słoiczków.Źródło: Kobieta i życie