Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj będzie inaczej. Na sportowo, na zdrowo, ze śmiesznym filmem w tle, po babsku, ale i dla facetów też. Nie zabraknie też muzyki na koniec. Ale jak to mówią, po kolei…
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Jeżeli chcesz pieczone bataty potraktować jako samodzielne danie, to musisz liczyć jeden batat na osobę. Umyj i obierz bataty. Następnie przekrój na pół i kolejno na mniejsze kawałki. Potnij je w zależności od upodobań na grube pasy, jak frytki lub na cząstki (łódeczki). Blachę lub naczynie żaroodporne polej olejem z pestek winogron i wrzuć pokrojone bataty.
Następnie przypraw je przyprawami i dokładnie całość wymieszaj rękoma. Na wierzch posyp orzechy. Blachę z batatami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopi C na środkową półkę z grzaniem na górze i na dole. Bataty będą gotowe jak lekko wbijesz w nie widelec, czyli po ok 35-40 min.
Po wyjęciu batatów z piekarnika, posyp je świeżym koprem i natką pietruszki. Ja do tego dania dodałam jeszcze pokruszony ser z niebieską pleśnią pod koniec pieczenia, ale wiem, że nie każdy go lubi, więc niech zostanie to jako dodatek.