Do góry

Dania główne Przepis na:

Słodkie frytki

Słodkie frytki

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 246

Dzisiaj będzie inaczej. Na sportowo, na zdrowo, ze śmiesznym filmem w tle, po babsku, ale i dla facetów też. Nie zabraknie też muzyki na koniec. Ale jak to mówią, po kolei…

Składniki

  • 1 batat (ok 400g)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron
  • 8 szt orzechów nerkowca
  • 3 szt orzechów włoskich
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta świeżego kopru
  • szczypta świeżej natki pietruszki
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeżeli chcesz pieczone bataty potraktować jako samodzielne danie, to musisz liczyć jeden batat na osobę.
    Umyj i obierz bataty. Następnie przekrój na pół i kolejno na mniejsze kawałki. Potnij je w zależności od upodobań na grube pasy, jak frytki lub na cząstki (łódeczki).
    Blachę lub naczynie żaroodporne polej olejem z pestek winogron i wrzuć pokrojone bataty.

  2. Następnie przypraw je przyprawami i dokładnie całość wymieszaj rękoma. Na wierzch posyp orzechy. Blachę z batatami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopi C na środkową półkę z grzaniem na górze i na dole. Bataty będą gotowe jak lekko wbijesz w nie widelec, czyli po ok 35-40 min.

  3. Po wyjęciu batatów z piekarnika, posyp je świeżym koprem i natką pietruszki.
    Ja do tego dania dodałam jeszcze pokruszony ser z niebieską pleśnią pod koniec pieczenia, ale wiem, że nie każdy go lubi, więc niech zostanie to jako dodatek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń