Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj będzie inaczej. Na sportowo, na zdrowo, ze śmiesznym filmem w tle, po babsku, ale i dla facetów też. Nie zabraknie też muzyki na koniec. Ale jak to mówią, po kolei…
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457219
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1330
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2179
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 536
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457219
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1330
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2179
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 536
Składniki
Jeżeli chcesz pieczone bataty potraktować jako samodzielne danie, to musisz liczyć jeden batat na osobę. Umyj i obierz bataty. Następnie przekrój na pół i kolejno na mniejsze kawałki. Potnij je w zależności od upodobań na grube pasy, jak frytki lub na cząstki (łódeczki). Blachę lub naczynie żaroodporne polej olejem z pestek winogron i wrzuć pokrojone bataty.
Następnie przypraw je przyprawami i dokładnie całość wymieszaj rękoma. Na wierzch posyp orzechy. Blachę z batatami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopi C na środkową półkę z grzaniem na górze i na dole. Bataty będą gotowe jak lekko wbijesz w nie widelec, czyli po ok 35-40 min.
Po wyjęciu batatów z piekarnika, posyp je świeżym koprem i natką pietruszki. Ja do tego dania dodałam jeszcze pokruszony ser z niebieską pleśnią pod koniec pieczenia, ale wiem, że nie każdy go lubi, więc niech zostanie to jako dodatek.