Do góry

Dania główne Przepis na:

Słodko kwaśne leczo z kurczakiem

Słodko kwaśne leczo z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1618

Dodano:

Odsłon: 1597

Słodko kwaśne leczo z kurczakiem, w sezonie pomidorów z własnego krzaczka to absolutny hit.

Składniki

  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 100 ml zalewy ananasowej
  • pół średniej cebuli
  • pół cukinii
  • pół papryki
  • garść kukurydzy z puszki
  • ząbek czosnku
  • torebka ryżu
  • pół piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • łyżeczka soku z cytryny ewentualnie odrobina cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w pióra i łączymy z pomidorami z odrobiną soli. Dusimy około 15 min. Następnie dodajemy kukurydzę, czosnek oraz kawałki ananasa, cukinii i papryki. Doprawiamy do smaku i dusimy 10 min.

  2. Pierś z kurczaka solimy i pieprzymy lub posypujemy ulubioną przyprawą i smażymy. Równocześnie gotujemy ryż.

    Na koniec zaprawiamy nasze słodko kwaśne leczo . Zaprawa to: 100 ml zalewy ananasowej wymieszane z odrobiną soku z cytryny i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprowadzamy warzywa do wrzenia i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń