Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś zwolennikiem jednogarnkowych dań, do których użycia nie będziesz potrzebował kupnych sosów ze sklepu - słodko-kwaśne risotto z kurczakiem i warzywami będzie dla Ciebie dobrą alternatywą!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 518
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 293
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9790
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4507
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 518
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 293
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9790
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4507
Składniki
Myjemy i oczyszczamy piersi kurczaka. Kroimy mięso w kostkę. Przesypujemy je do miski. Kroimy w drobną kosteczkę czosnek. Dodajemy do kurczaka. Dodajemy imbir (w formie przyprawy) i sok z cytryny. Kolejno pieprzymy, niezbyt intensywnie. Mieszamy, aby przyprawy i sok równomiernie pokrywały mięso. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki (powinna być tam min.15 minut).
Kroimy cebule w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego na patelni. Wrzucamy na patelnię (będziemy potrzebować patelni głębokiej) cebulę, uważamy, aby jej nie przysmażyć. W międzyczasie obieramy marchewki i kroimy je w drobną kostkę. Jeśli cebula zdążyła się zeszklić, dorzucamy marchewkę na patelnię. W międzyczasie mięso zamarynowało się w lodówce, więc dodajemy je na patelnię. Pamiętamy, że nie chcemy usmażyć mięsa, więc gotujemy na niewielkim/średnim ogniu. Gdy mięso przyjmie białą barwę, przykrywamy patelnię pokrywką (można zostawić niewielką szparkę), w celu wydobycia się sosów i podduszenia. Wstawiamy posoloną wodę na gaz, wrzucamy ryż. Jako że przygotowujemy risotto (a więc potrawę o zwartej, paćkowatej konsystencji) ryż będzie gotowy wówczas, gdy zmięknie. Jeśli wyjmiemy go zbyt szybko, potrawa nie będzie zwarta.
Kroimy kolejno paprykę (po oczyszczeniu z gniazd) oraz pomidory w kosteczkę. Dorzucamy na patelnię. Wszystko dusimy, mieszając co jakiś czas, i dodając wody w celu zapobiegnięcia przypalenia się potrawy. Kiedy ryż osiągnie właściwą formę, wyjmujemy go z wody i wrzucamy bezpośrednio do duszących się warzyw i mięsa. Wszystko mieszamy tak, aby potrawa była równomierna, lepka, a ryż wchłonął wytworzone podczas gotowania sosy. Pamiętamy, że pod żadnym pozorem nie możemy wysuszyć dania, dlatego nie bójmy się dodawać wody (oczywiście w granicach rozsądku), którą i tak można odparować, gotując bez przykrycia w momencie finalnym. Jeśli ktoś mimo słodko-kwaśnej formuły dania lubi lekkie drapanie w gardle, może dodać kapkę przyprawy piri-piri. Smacznego :)