Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 584
Dodano: 30.07.2018
Odsłon: 4343
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Zaczynamy od umycia i pokrojenia pieczarek na cienkie plasterki, które jeszcze przekrawamy na połówki.
Teraz nastawiamy dwa małe garnuszki i gotujemy w nich wodę. Do jednego wkładamy jajka i gotujemy je na twardo (czyli 6 minut od zagotowania wody aby żółtko miało ładny kolor), a w drugim lekko solimy wodę. Kiedy zagotuje się, wrzucamy do niej pokrojone pieczarki i krótko je gotujemy – dosłownie 4-5 minut. Potem odcedzamy je i odstawiamy do ostudzenia. Jajka także studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Czas studzenia możemy wykorzystać na pokrojenie w drobną kostkę papryki – mieszamy żółtą i czerwoną ze sobą. Sos jest szybki i kalorii ma niezbyt dużo, dzięki odchudzeniu go przez zastosowanie jogurtu naturalnego. Mieszamy go z majonezem i posiekaną natką pietruszki. My użyłyśmy połowy pęczka, ale jeśli macie ochotę, można jej dać jeszcze więcej. Sos solimy i pieprzymy i uznajemy za gotowy. Przestudzone jajka i pieczarki mieszamy z sosem – to będzie clou naszego lunchu. Sycące, ale wcale nie zbytnio kaloryczne.
Na dno naszego lunchowego słoika wsypujemy połowę papryki, na nią wykładamy masę jajeczno-pieczarkową, na wierzch pozostałą część papryki i jeszcze dekorujemy listkiem natki. Trzymamy w lodówce do następnego dnia i zjadamy na zimno. Pozwalamy współpracownikom spróbować, ale tylko troszkę;)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

danielek 30 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Mi tez ten przepis się podoba :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

terwol 30 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
pyszne2 Kto głosował? | Odpowiedz