Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słowackie zawijańce z chrupiącym boczkiem"
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3887
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1018
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34241
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 576
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3887
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1018
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34241
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 576
Składniki
35 minut • Porcja 420 kcal • Koszt porcji ok. 4,60 zł • Przepis dla 4 osób
Oba rodzaje mięsa zmiel. Ugotowaną marchewkę (świetna będzie z rosołu) zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, pod sam koniec dodaj czosnek.
Zmieloną szynkę i łopatkę włóż do większej miski, dodaj startą marchewkę, cebulę i czosnek. Wbij jajko. Dodaj sól (nie za dużo, bo wędzony boczek jest słony), pieprz i suszoną natkę. Dokładnie wyrób masę. Gdyby była zbyt rzadka, dosyp trochę tartej bułki. Uformuj kulki i lekko je rozpłaszcz. Każdą owiń plasterkiem boczku. Jeśli plastry są szerokie, przekrój je wzdłuż na pół.
Na gorącym oleju smaż zawijańce z obu płaskich stron, gdy się zrumienią, przesmaż też owinięte boki. Podawaj z gotowanymi na parze lub grillowanymi warzywami.Źródło: Kobieta i życie