Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone części z kurczaka podane z młodymi ziemniaczkami i surówką z sałaty maślanej. Polecam :)
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
Składniki
marynata do kurczaka: Składniki: 5 łyżek oliwy z pestek winogron 1 łyżkę octu jabłkowego 2 posiekane ząbki czosnku sól 0,5 łyżeczki pieprz 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki słodka czerwona papryka (w proszku) 0,5 łyżeczki Wlewamy 5 łyżek oliwy, 1 łyżkę octu jabłkowego do miseczki, dodajemy suche przyprawy, czosnek i sól. Wszystkie składniki mieszamy żeby wyszła taka papka, odstawiamy na 20 minut żeby przyprawy połączyły smaki. surówka: główka sałaty maślanej 1 świeży ogórek 8 rzodkiewek szczypior koper oliwa łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz wykonanie surówki: Sałatę tniemy nożem na większe kawałki, rzodkiewki, szczypior, ogórek i seler naciowy kroimy w kostkę. Oliwę, ocet, sól i pieprz mieszamy i dodajemy do surówki. Surówkę mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Kawałki z kurczaka dokładnie czyścimy, płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Części z kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą, układamy w miseczce, zawijamy folią i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, żeby mięsa przeszły marynatą.Tak przyrządzone w marynacie części z kurczaka możemy upiec w rękawie jak również usmażyć na patelni, ja smażyłam z obu stron na złoty kolor.
W między czasie gotujemy całe kartofelki w osolonej wodzie, ja młodych kartofelków nie obieram, pod bieżącą wodą ścieram delikatnie skórkę, myję i gotuję.
Kawałki z kurczaka podajemy z ugotowanymi, posypanymi koprem kartofelkami i surówką. Smacznego!!!