Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażone Kanie w panierce ala schabowe

Smażone Kanie w panierce ala schabowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 97

Dodano:

Odsłon: 798

Smak kani jest nie do podrobienia. Żaden inny grzyb nie pachnie, ani nie smakuje tak, jak kania. Ponieważ mamy jesień, a kanie można znaleźć na prawie każdej łące, zatem zachęcam do smażenia.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierwszy krok jest dość łatwy, ale długotrwały. Należy zalać umyte kanie mlekiem i odstawić na 3 godziny.

    Można ten krok pominąć, ale wtedy grzyby nie będą tak miękkie i delikatne.

  2. Po 3 godzinach kanie solimy i obtaczamy w bułce tartej. Powinna się przykleić do grzybów, jednak nie aż tak bardzo, jak do zwykłych schabowych

  3. Jajka wbijamy w całości i rozbełtujemy dodając sól i pieprz. Dla smaku, zatem tyle ile kto lubi.
    Następnie obtaczamy w jajkach kanie.

    Można też zrobić odwrotnie. Najpierw jajka, a potem bułka tarta, ale wtedy będziemy mieć panierkę tak grubą, jak w kotletach schabowych. Jeśli przesadzimy i będzie zbyt dużo bułki, zabije to smak kani.
    Polecam zrobić więc tak, jak opisałem to w niniejszym przepisie-niezbyt dużo bułki.

  4. Ostatnim krokiem jest usmażenie kani na rozgrzanym oleju.
    Smażymy tak, jak zwykłego schabowego.

    I to juz wszystko. Smacznego :)

    Jeśli ktoś chce zobaczyć więcej detali, zachęcam do obejrzenia filmu.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń