Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażone ziemniaki

Smażone ziemniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 170

Dodano:

Odsłon: 8499

szybsza i trochę bardziej "uboga" wersja duszonek, ale równie smaczna :)

Składniki

  • ziemniaki, ok 10 sztuk
  • średnie cebule, 2
  • kiełbasa, 1,5 laski
  • oliwa, 4-6 łyżek
  • tymianek, łyżeczka
  • ziela angielskie, 4
  • liśie laurowe, 2
  • sól, pieprz, do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Smażone ziemniaki

Przygotowanie

  1. obrane i pokrojone "byle jak" ziemniaki podsmażamy z tymiankiem i oliwą na dużym ogniu do zrumienienia.

  2. dodajemy pokrojoną kiełbasę, cebule i resztę przypraw. zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości ziemniaków co jakiś czas mieszając.

  3. zeby ziemniaki szybciej doszły mozna podlać wodą, ale nie radzę, bo robi się z nich straszna ciapa. opcjonalnie można na początku podsmażyć wędzony boczek i dopiero później dodać ziemniaki i resztę składników. smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń