Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna, aromatyczna rybka a'la "ryba po grecku", w trochę innej odsłonie. Charakteru nadaje potrawie dodatek świeżego koperku. Idealnie tutaj pasuje puszyste, mocno maślane puree ziemniaczane. Mega:-) Znika bardzo szybko z talerzy :-) Danie jest proste i szybkie w przyrządzeniu.
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 83
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 83
Składniki
Od czego zaczynamy: Nastawiamy wodę na ziemniaki. Solimy. Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy. W międzyczasie, czyli podczas gotowania ziemniaków, rozmrażamy rybę. Przygotowujemy teraz składniki na warzywną pierzynkę. Cebulę kroimy w piórka, seler naciowy i pora w krążki, obieramy i ścieramy marchew, kroimy koperek, suszone pomidorki, oddzielamy listki natki do dekoracji. Na rozgrzanym tłuszczu (na maśle lub na margarynie) smażymy chwilkę nasze skladniki, gdy marchew się przesmaży, dodajemy 1/3 szklanki wody. Mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiamy suszonym lubczykiem, odrobiną Maggi, solą himalajską, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, suszoną natką pietruszki i pod koniec dodajemy świeży koperek. Gotowy sos przekładamy do miski.
Panierowanie: Myjemy patelnię. Rozmrożoną rybę płuczemy, dokładnie osuszamy na ściereczce, zostawiamy by o ciekła chwilę. Suchymi rękami przyprawiamy rybę: nacieramy ją: solą himalajską, świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, tymiankiem, słodką papryką, odrobiną gałki muszkatałowej i wegety, resztką przyprawy do indyka, lub jak ktoś ma przyprawę do ryby. Przyprawione filety obtaczamy w mieszance mąki kukurydzianej i bułki tartej. Następnie druga ręka obtaczamy w jajku i ponownie w mące i bułce. Formujemy zgrabne kotlety, paluszki. Odstawiamy zapanierowane filety na deskę. .
Sporządzamy maślane puree: Z odcedzonych ziemniaków przygotowujemy puree. Ziemniaki tłuczemy na gorąco z 3 grubymi plastrami masła i odrobiną mleka do uzyskania puszystej masy. Można dodać jeszcze soli, odrobinę pieprzu, bądź smażonej cebulki, czy nawet szpinaku dla uzyskania ciekawego, zielonego koloru ????na co, kto ma ochotę i co ma pod ręką????
Smażenie ryby: Rozgrzewamy patelnię na dużym ogniu. Dodajemy sporo oleju, gdyż rybka lubi "pływać" ????.. Gdy wrzucimy filety z mintaja na nasz tłuszcz, od razu zmniejszamy ogień, na co najwyżej średni. Na zbyt dużym ogniu ryba nam się momentalnie przypali, natomiast na zbyt małym będzie nam przywierać do dna patelni. Uwaga, rybka szybko się smaży. Delikatnie obracamy ją na drugą stronę
Sposób podania: Gotową rybkę przekładamy od razu na ogrzane talerze. Kładziemy porcję puree, a na wierzch mintaja pierzynkę warzywną. Dekorujemy listkami natki pietruszki. Smacznego!!!