Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczyste mięsko na obiad a la Oaxaca

Soczyste mięsko na obiad a la Oaxaca

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 1009

Dodano:

Odsłon: 3193

Miękkie, rozpadające się na kawałki soczyste mięsko z tortillą, marynowaną pieczoną cebulką i odrobiną pomidorowej salsy. Możemy je przygotować w wolnowarze lub w piekarniku.

Składniki

  • 2 łyżki mielonego chili (lub papryczek chile)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • ok. 700 gram mostka wołowego
  • 1 puszka (pieczonych) pomidorów
  • 1 ostra papryczka dorobno pokrojona (np. jalapeno)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • Składniki na crema mexicana:
  • pół szklanki gęstej, kwaśniej śmietany
  • pół szklanki śmietany 30%
  • Pieprz
  • Sól
  • Składniki na marynowane czerwone cebulki:
  • 1 duża czerwona cebula pokrojona w pół-krążki
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyzeczka oregano
  • szczypta pieprzu
  • Na pico de gallo: kawałki pomidora, ogórków, cebuli, czerwonej i żółtej papryki, 1 łyżka oliwy z oliwek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Soczyste mięsko na obiad a la Oaxaca

Przygotowanie

  1. W miseczce łączymy mielone chili, sól, oregano, pieprz, i kminek. Następnie tak przygotowaną mieszanką nacieramy osuszony papierowym ręcznikiem i oczyszczony kawałek mostka.

  2. Do wolnowara dodajemy kolejno pomidory, pikantną papryczkę i czosnek przepuszczony przez praskę i układamy mięso.

  3. Gotujemy na opcji ‚High’ do 5 godzin lub ‚Low’ przez 9-10 godzin lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
    Jesli nie mamy wolnowara, mięso możemy piec w piekarniku. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, dodajemy wszystkie składniki jak opisałam powyżej, i zakrywamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 150 C przez ok 3-4 godziny lub do momentu, aż mięso jest miękkie i upieczone.

  4. W międzyczasie przygotowujemy marynowaną cebulę i i crema mexicana. Na crema mexicana, w miseczce mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Na blasze posmarowanej oliwą układamy plasterki cebuli i podpiekamy na złoto w piekarniku ok. 20 minut w 250 C. Następnie w miseczce mieszamy sok pomarańczowy, grejpfrutowy, sok z limonki, i przyprawy. Dodajemy upieczoną cebulę. Mieszamy. Przekładamy do słoika z zakrętką i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

  5. Gdy mięso jest już gotowe, rozdzielamy je za pomocą dwóch widelców na małe „strzępki” i kropimy sokiem z limonki.

  6. Podgrzewamy tortille (lub opalamy z obu stron nad palnikiem kuchenki gazowej). Na każdej tortilli układamy porcję mięsa, salsy, papryczek, kolendry, marynowanej cebulki i crema mexicana lub gęstej śmietany. Możemy też posypać wiórkami ulubionego sera.

    Podajemy z dodatkami takimi jak:

    – crema mexicana lub gęsta kwaśna śmietana
    – pieczona marynowana cebulka
    – torille
    – salsa pomidorowa
    – świeża kolendra drobno posiekana
    – pico de gallo (pokrojone w kostkę pomidory, ogórek, kawałki czerwonej cebulki, papryka czerwona, zółta, świeża kolendra, sok z limonki, pikantna papryczka, sól i pieprz, odrobina oliwy). Wszystkie składniki w rówych proporcjach mieszamy, doprawiamy oliwą, kolendrą, solą pieprzem, sokiem z limonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń