Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczyste pieczone żeberka

Soczyste pieczone żeberka

Autor:

Przepisów i artykułów: 550 Ocena: 5197

Dodano:

Odsłon: 720

Bardzo soczyste, słodko-ostre z dodatkiem sosu sojowego. Łatwo je przygotować, a smakują wyśmienicie.

Składniki

  • Żeberka mięsne - 1,5kg
  • Marynata:
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Sriracha - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżka
  • Sos barbecue - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone - po 1 płaskiej łyżeczce:
  • chilli, papryka słodka i sumak
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Soczyste pieczone żeberka

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.

    Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy marynatą i dokładnie nią nacieramy. Najlepiej, aby mięso było zamarynowane całą noc lub co najmniej kilka godzin. Ważne, aby godzinę przed pieczeniem wyjąć je z lodówki.

    Do rękawa foliowego wkładamy żeberka i wlewamy całą marynatę. Rękaw zawiązujemy, układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i nakłuwamy górę.

  2. Pieczemy w 190 stopniach przez 90 minut. Na ostatnie 10 minut rękaw można rozciąć aby mięso się przypiekło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń