Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sos angielski cumberland"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 105
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 715
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 30
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 377
Polecam.
Odsłon: 435
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 105
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 715
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 30
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 377
Polecam.
Odsłon: 435
Składniki
Obierz 2 szalotki, drobno je posiekaj, sparz i odsącz. Wymieszaj 200 g galaretki porzeczkowej z szalotką, porto i sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy. Dopraw 1 łyżką octu winnego, szczyptą pieprzu, soli i imbirem (ewentualnie łyżeczką musztardy).
Majonezowy inaczej
Zagotuj 50 g żurawin z 3 łyżkami wody i 1 łyżeczką cukru. Gotuj, aż woda odparuje. Wystudzone żurawiny wymieszaj z dobrej jakości majonezem, np. Majonezem Kieleckim (o gładkiej, kremowej konsystencji, wytwarzany wg tradycyjnej receptury, bez wzmacniaczy smaku i konserwantów). Sos dopraw solą i pieprzem.
Śliwkowy „na dziko”
Zagotuj 100 ml wody z 3 łyżkami octu winnego. Dodaj 150 g powideł śliwkowych, 100 g przecieru pomidorowego, liść laurowy oraz zmiażdżone w moździerzu po 3 ziarna jałowca i ziela angielskiego. Gotuj 10 minut, mieszając. Sos przetrzyj przez sito i wystudź.Źródło: Życie na gorąco