Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz pikantne dania? Niezawodnym sposobem na „podkręcenie” smaku każdego posiłku jest sos z papryczek chili. Możesz kupić gotowy, ale o wiele zdrowszym (bo bez sztucznych konserwantów) wariantem będzie przygotowany samodzielnie. To bardzo proste! A jeśli przy tym zaopatrzysz się w większą ilość składników, przełożysz sos paprykowy do słoików i zapasteryzujesz, możesz cieszyć się jego smakiem przez długie miesiące.
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 183
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 468
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 183
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 468
Składniki
Umyj papryczki. Odetnij z nich ogonki. Pokrój na mniejsze kawałki wraz z nasionkami. Jeśli chcesz, by sos był nieco mniej pikantny, możesz usunąć część nasion (w tym celu wcześniej przekrój papryczki wzdłuż). Możesz też zastąpić część chili słodką, czerwoną papryką.
Obierz czosnek i pokrój na mniejsze kawałki. Połącz z paprykami, solą i cukrem. Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą pastę.
Podgrzej pastę paprykową w rondelku na palniku o niskiej mocy. Gdy zacznie się gotować, dodaj sok z limonki, oliwę i ocet. Wymieszaj dokładnie. Gotuj przez około pół godziny (wciąż na wolnym ogniu), aż sos się zredukuje. Powinien mieć dość gęstą konsystencję.
Przełóż sos paprykowy do słoików i zakręć je szczelnie. Ustaw w dużym garnku wyłożonym ściereczką lub gumową wkładką do pasteryzacji. Słoiki nie mogą się ze sobą stykać. Zalej je do 2/3 wysokości wodą o takiej samej temperaturze, jak temperatura sosu. Zagotuj. Gotuj przez 20 minut. Odstaw do powolnego wystudzenia – wieczkami do dołu, przykryte ściereczką lub kocem. Przechowuj sos w zacienionym, chłodnym miejscu.