Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jutro obchodzimy światowy dzień pieczarki i z tego powodu postanowiłem pokazać Wam sos pieczarkowy. Szybki i prosty w przygotowaniu ale troszkę różniący się od takiego standardowego, czyli ze śmietanką 30%. W mojej propozycji jednak, pojawiają się dwa inne składniki, które nadają naszemu sosowi ciemny kolor. A zagęszczamy go odrobiną mąki z wodą. Zresztą zaraz wszystko Wam wyjaśnię
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 495
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 832
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 495
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 832
Składniki
Przygotowanie sosu nie jest skomplikowane i zajmuje niewiele czasu. Tak naprawdę możemy go podać do ziemniaków, ryżu, placków ziemniaczanych, a nawet do pieczonych mięs. Jest uniwersalny a przede wszystkim bardzo smaczny. Bierzemy się do roboty
Zaczynam od przygotowania warzyw. Cebulę i czosnek obieramy a pieczarki oczyszczamy. Następnie cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plastry a pieczarkę w pól plasterki ( aczkolwiek tutaj macie dowolność, bo jeżeli ktoś lubi większe kawałki pieczarki w sosie to polecam pokroić na ćwiartki ). Teraz już zaczynamy przygotowywać sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Przesmażamy na średnim ogniu około 3 – 4 minuty a następnie dodajemy nasze pieczarki. Wszystko razem podsmażamy ( nie mieszając ) przez około 10 minut albo do momentu jak zobaczymy, że pieczarki są już miękkie. Następnie dodajemy świeży rozmaryn, kurkumę i sos sojowy. Zmniejszamy ognień i wszystko ze sobą mieszamy. Po 3 minutach dodajemy zimne masło ( najlepiej prosto z lodówki) a w między czasie gdy będzie się rozpuszczać przygotowujemy zawiesinę z mąki do zagęszczenia sosu.
Mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek i wlewamy do gorącego sosu. Wszystko jeszcze gotujemy około 5 minut w tym czasie mąka nam zagęści sos. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Nasz sos pieczarkowy gotowy!! Smacznego!!