Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos pieczarkowy. Szybki i prosty w przygotowaniu.

Sos pieczarkowy. Szybki i prosty w przygotowaniu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 213

Dodano:

Odsłon: 3116

Jutro obchodzimy światowy dzień pieczarki i z tego powodu postanowiłem pokazać Wam sos pieczarkowy. Szybki i prosty w przygotowaniu ale troszkę różniący się od takiego standardowego, czyli ze śmietanką 30%. W mojej propozycji jednak, pojawiają się dwa inne składniki, które nadają naszemu sosowi ciemny kolor. A zagęszczamy go odrobiną mąki z wodą. Zresztą zaraz wszystko Wam wyjaśnię

Składniki

  • Pieczarki 500 g
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Masło 60 g
  • Kurkuma 2 łyżeczki
  • Sos sojowy 3 łyżki
  • Świeży rozmaryn 3 gałązki
  • Bulion/Woda 300 ml
  • Oliwa 2 łyżki
  • Mąka 1 łyżka
  • Woda 4 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sos pieczarkowy. Szybki i prosty w przygotowaniu.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu nie jest skomplikowane i zajmuje niewiele czasu. Tak naprawdę możemy go podać do ziemniaków, ryżu, placków ziemniaczanych, a nawet do pieczonych mięs. Jest uniwersalny a przede wszystkim bardzo smaczny. Bierzemy się do roboty

  2. Zaczynam od przygotowania warzyw. Cebulę i czosnek obieramy a pieczarki oczyszczamy. Następnie cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plastry a pieczarkę w pól plasterki ( aczkolwiek tutaj macie dowolność, bo jeżeli ktoś lubi większe kawałki pieczarki w sosie to polecam pokroić na ćwiartki ). Teraz już zaczynamy przygotowywać sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Przesmażamy na średnim ogniu około 3 – 4 minuty a następnie dodajemy nasze pieczarki. Wszystko razem podsmażamy ( nie mieszając ) przez około 10 minut albo do momentu jak zobaczymy, że pieczarki są już miękkie. Następnie dodajemy świeży rozmaryn, kurkumę i sos sojowy. Zmniejszamy ognień i wszystko ze sobą mieszamy. Po 3 minutach dodajemy zimne masło ( najlepiej prosto z lodówki) a w między czasie gdy będzie się rozpuszczać przygotowujemy zawiesinę z mąki do zagęszczenia sosu.

  3. Mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek i wlewamy do gorącego sosu. Wszystko jeszcze gotujemy około 5 minut w tym czasie mąka nam zagęści sos. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Nasz sos pieczarkowy gotowy!! Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń