Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersji sosów pomidorowych do makaronu jest bardzo wiele; to moja ulubiona wypracowana wersja, jakoś nie chce mi się w ogóle znudzić :))
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17725
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1825
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15484
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 6518
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17725
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1825
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15484
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 6518
Składniki
Cebulę i oliwki drobno kroimy. Czosnek też drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Zioła siekamy jeśli są świeże - ja używam samej bazylii lub z dodatkiem majeranku albo szałwii, ale dajemy co kto lubi najbardziej.
Rozgrzewamy w rondelku oliwę i przesmażamy cebulę. Gdy tylko nabierze złotego koloru, dajemy czosnek i przesmażamy krótko, aby wydobyć aromat. Następnie dajemy oliwki oraz kapary, też krótko przesmażamy. Wlewamy przecier i jeśli trzeba to odrobinę wody. Dodajemy musztardę, zioła świeże lub suszone oraz pieprz. W chłodne dni daję jeszcze odrobinę papryki wędzonej w proszku, wtedy sos nabiera cudownego aromatu :) Dusimy wszystko ok. 20 min.
W trakcie duszenia gotujemy makaron al dente (1 L wody na 100 g suchego makaronu) przez tyle minut, ile podaje producent. Ugotowany makaron odcedzamy i od razu dodajemy do sosu, mieszamy i gotujemy razem chwilkę. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem. Możemy posypać jeszcze ulubionymi pestkami.