Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersji sosów pomidorowych do makaronu jest bardzo wiele; to moja ulubiona wypracowana wersja, jakoś nie chce mi się w ogóle znudzić :))
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336583
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3405
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422483
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2380
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336583
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3405
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422483
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2380
Składniki
Cebulę i oliwki drobno kroimy. Czosnek też drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Zioła siekamy jeśli są świeże - ja używam samej bazylii lub z dodatkiem majeranku albo szałwii, ale dajemy co kto lubi najbardziej.
Rozgrzewamy w rondelku oliwę i przesmażamy cebulę. Gdy tylko nabierze złotego koloru, dajemy czosnek i przesmażamy krótko, aby wydobyć aromat. Następnie dajemy oliwki oraz kapary, też krótko przesmażamy. Wlewamy przecier i jeśli trzeba to odrobinę wody. Dodajemy musztardę, zioła świeże lub suszone oraz pieprz. W chłodne dni daję jeszcze odrobinę papryki wędzonej w proszku, wtedy sos nabiera cudownego aromatu :) Dusimy wszystko ok. 20 min.
W trakcie duszenia gotujemy makaron al dente (1 L wody na 100 g suchego makaronu) przez tyle minut, ile podaje producent. Ugotowany makaron odcedzamy i od razu dodajemy do sosu, mieszamy i gotujemy razem chwilkę. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem. Możemy posypać jeszcze ulubionymi pestkami.