Do góry

Dania główne Przepis na:

Spagetti w sosie pomidorowo-śmietanowym

Spagetti w sosie pomidorowo-śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 799

Dodano:

Odsłon: 9117

Jest mięcho są pomidory i śmietana i duuużo czosnku ;D

Składniki

  • mięso (karkówka, łopatka), 1 kg
  • cebula, 3 sztuki
  • czosnek, cała główka
  • olej do smażenia
  • zioła prowansalskie, 0,5 opakowania
  • papryka czerwona w proszku, 0,5 opakowania
  • "kostka mięsna" winiary, 1 sztuka
  • przyprawa do "karkówki z pieca" knorr, 1 opakowanie
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony, wedle uznania
  • vegeta, maggi, wedle uznania
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 0,5 opakowania
  • koncentrat pomidorowy, 1 słoiczek
  • pomidory bez skórki w puszce, 1 puszka
  • woda, ok. 1,5 L
  • śmietana 12%, 1 duże opakowanie (400ml)
  • makaron spagetti, 1 opakowanie
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Spagetti w sosie pomidorowo-śmietanowym

Przygotowanie

  1. Mięso i cebulę pokroić w drobną kostkę, razem przesmażyć na oleju, po czym podlać połową wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 min. W tym czasie obrać główkę czosnku i pokroić na cieńkie plasterki.

  2. Po upływie czasu, dodać do mięsa wszystkie przyprawy, "kostkę mięsną" i pokrojony czosnek, oprócz czosnku granulowanego, podlać resztą wody, zagotować i nadal dusić kolejne 30 min, w tym czasie pokroić pomidory z puszki w kostkę.

  3. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i pomidory wraz z sokiem. Ponownie zagotować i dusić ok. 15 min. Następnie dodać zahartowaną gorącym sosem śmietanę, wymieszać, podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.

  4. Ugotować makaron spagetti w osolonym wrzątku z odrobiną oleju, odcedzić i dodać gorący do sosu, dokładnie wymieszać, by sos dokładnie pokrył cały makaron. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 października 2020 czosnek główka i pół paczki granulowanego?
"kostka mięsna" winiary, 1 sztuka
przyprawa do "karkówki z pieca" knorr, 1 opakowanie pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ulao 20 marca 2010 nie mialam zamiaru nikogo obrazac !
moga byc pewne watpliwosci co do koloru jakie nadaja pomidory w puszce ale piszesz jeszcze zeby dodac caly sloiczek koncentratu pomidorowego wiec powinno byc chociaz rozowe .... bez obrazy , nie jest to zarzut !
i nadal nie rozumien ogromu Twojego oburzenia .... nie bylo to moim zamiarem .
pozdrawiam i zycze milego dnia !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 19 marca 2010 wiecie co, myślta co chceta, tego Wam nie zabronię, ale zróbcie sos do spagetti według mojego przepisu, pomidory z puszki, pokrojone w kostkę i jeszcze gotowane nikna prawie całkiem, dając gęstość i smak sosu, pozdrawiam wszystkich wątpiących smakerowiczów!

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 18 marca 2010 ulao wyobraż sobie, że zdjęcie z komórki telefonicznej nie daje takiego efektu, nawet jak zwykła cyfrówka i proszę Cię, najpierw przyjrzyj się dokładnie, zanim dodasz głupkowaty komentarz! na Twoje nieszczęście to ja kłamstwa nienawidzę!

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ulao 18 marca 2010 no przepis brzmi bardzo smacznie ale na zdjeciu jest inne spagetti .....a juz na pewno bez dodatku pomidorow !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń