Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia włoska jest dosyć prosta ale bardzo smaczna. Jest też bardzo wdzięczna ponieważ możemy większość potraw dostosowywać do swojego smaku.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1854
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14576
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19642
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1854
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14576
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19642
Składniki
Makaron, jako główny składnik tego dania ma wiele postaci. Może być cienki lub grubszy ja preferuje ten cienki jakoś lepiej mi smakuje.
Makaron gotujemy w wodzie z solą. Czas gotowania to zależy od grubości makaronu ale ja lubię po polsku, a nie al dente jak mówią Włosi więc musi być miękki, to 10-15 minut i jest ok. Po ugotowaniu odcedzamy i możemy polać troszkę oliwą z oliwek ale nie koniecznie.
Następnie bierzemy się za sos, który jest bardzo ważny w tej potrawie. U mnie sos składa się z pomidorów całych z puszki, czosnku, bazyli żywej, łyżki oliwy. Pomidory miażdżymy i wlewamy na patelnię gdzie już znajduje się oliwa. Dodajemy sól, pieprz, cukier, zioła prowansalski, oregano suszone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Bazylię dodajemy na końcu
W zależności od własnych preferencji staramy się, by sos odparował i był gęstszy i właśnie taki lubię.
A teraz niespodzianka :-) w moim przepisie tą niespodzianką są borówki amerykańskie, które dodaję do sosu przed polaniem makaronu. Taka mała boróweczka, a zmienia bardzo znacząco smak tego spagetti.
A oto finał naszych działań. Na koniec posypujemy startym serem. Proste składniki przygotowane sercem i mamy super danie, które zwala z nóg pod wzlędm smaku. Jeśli podoba się, to proszę paluszki do góry i polecajcie znajomym oraz komentujcie. Smacznego :-)