Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia włoska jest dosyć prosta ale bardzo smaczna. Jest też bardzo wdzięczna ponieważ możemy większość potraw dostosowywać do swojego smaku.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 862
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 862
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Makaron, jako główny składnik tego dania ma wiele postaci. Może być cienki lub grubszy ja preferuje ten cienki jakoś lepiej mi smakuje.
Makaron gotujemy w wodzie z solą. Czas gotowania to zależy od grubości makaronu ale ja lubię po polsku, a nie al dente jak mówią Włosi więc musi być miękki, to 10-15 minut i jest ok. Po ugotowaniu odcedzamy i możemy polać troszkę oliwą z oliwek ale nie koniecznie.
Następnie bierzemy się za sos, który jest bardzo ważny w tej potrawie. U mnie sos składa się z pomidorów całych z puszki, czosnku, bazyli żywej, łyżki oliwy. Pomidory miażdżymy i wlewamy na patelnię gdzie już znajduje się oliwa. Dodajemy sól, pieprz, cukier, zioła prowansalski, oregano suszone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Bazylię dodajemy na końcu
W zależności od własnych preferencji staramy się, by sos odparował i był gęstszy i właśnie taki lubię.
A teraz niespodzianka :-) w moim przepisie tą niespodzianką są borówki amerykańskie, które dodaję do sosu przed polaniem makaronu. Taka mała boróweczka, a zmienia bardzo znacząco smak tego spagetti.
A oto finał naszych działań. Na koniec posypujemy startym serem. Proste składniki przygotowane sercem i mamy super danie, które zwala z nóg pod wzlędm smaku. Jeśli podoba się, to proszę paluszki do góry i polecajcie znajomym oraz komentujcie. Smacznego :-)